Składniki :
125g masła 125g cukru 125g mleka 250g mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200g masy kajmakowej 70g czekolady mlecznej na polewę ok. 50-70 g orzechów do posypania
Przygotowanie :
- Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce zmiksować miękkie masło i dodać powoli ubite jajka.
- Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Dodać szczyptę soli.
- Masę kajmakową wymieszać łyżką, żeby była jednolita. Dodawać do ciasta po łyżce i miksować do połączenia. Ciasto przełożyć do formy na babę wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
- Piec ok. 50-60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C.
- Wystudzić na kratce.
0 komentarze :