babka karmelowa II

By | 23:03 Leave a Comment

Składniki :

125g masła
125g cukru
125g mleka
250g mąki pszennej
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200g masy kajmakowej
70g czekolady mlecznej na polewę
ok. 50-70 g orzechów do posypania


Przygotowanie :

  1. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce zmiksować miękkie masło i dodać powoli ubite jajka.
  2. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Dodać szczyptę soli.
  3. Masę kajmakową wymieszać łyżką, żeby była jednolita. Dodawać do ciasta po łyżce i miksować do połączenia. Ciasto przełożyć do formy na babę wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  4. Piec ok. 50-60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C.
  5. Wystudzić na kratce.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :