babka majonezowa

By | 22:56 Leave a Comment

Składniki :

85g mąki pszennej
95g mąki ziemniaczanej
213g cukru pudru
4 jajka
3 łyżki majonezu
1 mały cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat cytrynowy lub sok wyciśnięty z cytryny


Przygotowanie :

  1. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Wciąż ubijając dodawać kolejno: cukier, żółtka, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, cukier wanilinowy i aromat cytrynowy. Na końcu dodać majonez i wymieszać.
  3. Ciasto wlać do formy z kominkiem uprzednio wysmarowanej i dokładnie wyłożonej bułką tartą.
  4. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Wystudzić na kratce.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :