Składniki :
340g mąki pszennej 5 jajek 220g cukru 173g oleju 250g wody (mleka) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 kisiel cytrynowy (proszek) 1 kisiel wiśniowy (proszek) 1-2 łyżki kakao
Przygotowanie :
- Żółtka utrzeć z cukrem i nadal ucierając dodawać po łyżce oleju, wody i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą, najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto podzielić na trzy części : pierwszą wymieszać z kisielem cytrynowym, drugą z wiśniowym, a do trzeciej dodać kakao.
- Do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 25 cm i wysokości 11 cm wlać najpierw masę kakaową, następnie cytrynową i wiśniową.
- Piec ok 60 min w temp 180-200 C.
0 komentarze :