babka kolorowa, na oleju

By | 00:33 Leave a Comment

Składniki :

340g mąki pszennej
5 jajek
220g cukru
173g oleju
250g wody (mleka)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 kisiel cytrynowy (proszek)
1 kisiel wiśniowy (proszek)
1-2 łyżki kakao


Przygotowanie :

  1. Żółtka utrzeć z cukrem i nadal ucierając dodawać po łyżce oleju, wody i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
  2. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą, najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto podzielić na trzy części : pierwszą wymieszać z kisielem cytrynowym, drugą z wiśniowym, a do trzeciej dodać kakao.
  3. Do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 25 cm i wysokości 11 cm wlać najpierw masę kakaową, następnie cytrynową i wiśniową.
  4. Piec ok 60 min w temp 180-200 C.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :