Składniki :
2 jajka 73 g cukru 50 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie :
- Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
- Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
- Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
- Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 25 minut (do tzw. suchego patyczka).
- Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.
Składniki :
2 jajka 50 g cukru 35 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 14 g oleju 15 mleka 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli
Przygotowanie :
- W jednej misce ubić żółtka z połową cukru i solą na jasną, puszystą masę. Gdy cukier się rozpuści, dodać olej i jeszcze chwilę ubijać.
- W drugiej misce ubić białka, dodać resztę cukru i sok cytrynowy, ubijać, aż cukier się rozpuści.
- Pianę delikatnie połączyć z masą żółtkową , a na to stopniowo przesiewać obydwie mąki (po około 1/3 porcji na raz) ostrożnie mieszając łyżką. Na koniec wlać mleko i ponownie wymieszać.
- Ciasto wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy (20 cm średnicy)
- Piec 15-20 minut.
0 komentarze :