biszkopt - przepis podstawowy

By | 21:43 Leave a Comment

Składniki :

5 jajek
110g drobnego cukru
szczypta soli
65g mąki pszennej
55g mąki ziemniaczanej
28g oleju
30g mleka
1 łyżka soku z cytryny


Przygotowanie :

  1. Białka oddzielić od żółtek.
  2. W jednej misce ubić żółtka z połową cukru i solą na jasną , puszystą masę. Gdy cukier się rozpuści , dodać olej i jeszcze chwilę ubijać.
  3. W drugiej misce ubić białka , dodać resztę cukru i sok cytrynowy , ubijać , aż cukier się rozpuści.
  4. Pianę delikatnie połączyć z masą żółtkową, a na to stopniowo przesiewać obydwie mąki (po około 1/3 porcji na raz) ostrożnie mieszając łyżką. Na koniec wlać mleko i ponownie wymieszać.
  5. Ciasto wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy (20 cm średnicy) i piec w temp. 180 st.C. przez około 35 minut.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :