Składniki :
5 jajek 165g cukru 128g mąki pszennej 48g mąki ziemniaczanej sól
Przygotowanie :
- Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.
- Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
- Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
- Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto.
- Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
- Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.
- Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
0 komentarze :