biszkopt rzucany

By | 23:09 Leave a Comment

Składniki :

5 jajek
165g cukru
128g mąki pszennej
48g mąki ziemniaczanej
sól


Przygotowanie :

  1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.
  2. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
  3. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
  4. Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto.
  5. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
  6. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.
  7. Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :