Składniki :
250g masła, miękkiego 320g drobnego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 jajka 370g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 50g kakao 240g maślanki lub jogurtu naturalnego sól
Przygotowanie :
- Do misy miksera włożyć miękkie masło, dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Zmiksować do uzyskania białej i puszystej masy.
- Stopniowo wbijać po jednym jajku, cały czas ubijając po kolejnym dodanym.
- Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i kakao.
- Stopniowo dodawać do utartej masy delikatnie mieszając za każdym razem.
- Delikatnie połączyć z maślanką/jogurtem.
- Przełożyć do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok przez 30min w temp. 180stC. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
- Pokroić na 3 blaty po całkowitym ostudzeniu i najlepiej schłodzeniu w lodówce. Ściąć górkę w biszkopcie.
0 komentarze :