biszkopt z sodą i proszkiem

By | 23:17 Leave a Comment

Składniki :

250g masła, miękkiego
320g drobnego cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 jajka
370g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50g kakao
240g maślanki lub jogurtu naturalnego
sól


Przygotowanie :

  1. Do misy miksera włożyć miękkie masło, dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Zmiksować do uzyskania białej i puszystej masy.
  2. Stopniowo wbijać po jednym jajku, cały czas ubijając po kolejnym dodanym.
  3. Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i kakao.
  4. Stopniowo dodawać do utartej masy delikatnie mieszając za każdym razem.
  5. Delikatnie połączyć z maślanką/jogurtem.
  6. Przełożyć do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok przez 30min w temp. 180stC. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
  7. Pokroić na 3 blaty po całkowitym ostudzeniu i najlepiej schłodzeniu w lodówce. Ściąć górkę w biszkopcie.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :