gofry belgijskie

By | 15:18 Leave a Comment

Składniki :

oryginalna wersja

375 g mleka
340 g mąki pszennej
100 g jajek
85 g masła
60 g syropu klonowego (33% woda, 67% cukier)
4 g soli
1 łyżeczki ekstraktu z wanilii
6 g suszonych drożdży / 19 g drożdży świeżych


wersja II

575g mleka (100%)
25g jogurtu naturalnego (4,3%)
330g mąki pszennej 11g (57,3%)
10g mąki ziemniaczanej (1,7%)
100g jajek (17,3%)
65g masła, rozpuszczonego (11,3%)
60g syropu klonowego (10,4%)
4g soli (0,7%)
6g suszonych drożdży (1,04%)

Przygotowanie :


  1. Podgrzać mleko, ciepłe przelać do dużej miski, dodać masło, syrop klonowy, sól i wanilię.
  2. Dodać jajka, mąkę i drożdże, wymieszać.
  3. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło objętość.
  4. Piec gofry w rozgrzanej gofrownicy na rumiano.



Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :