Składniki :
500 g ciepłego mleka
40 g cukru
8 g cukru wanilinowego
szczypta soli
8 g suszonych drożdży instant
120 g jogurtu naturalnego lub maślanki
340 g mąki pszennej
100 g masła, roztopionego
2 duże jajka
0,33 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie :
- Do dużej miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier, wanilię, sól, drożdże, wszystko wymieszać. Dodać jogurt, mąkę oraz roztopione masło, zmiksować na gładkie ciasto bez grudek.
- Miskę przykryć folią i odstawić na noc, na około 8-12 godzin, w temperaturze pokojowej. Masa początkowo wyrośnie, później może opaść.
- Następnego dnia rano do masy dodać jajka oraz sodę i zmiksować na gładkie ciasto.
- Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 minuty lub do czasu aż będą miały bursztynowy kolor.
- Podawać z ulubionymi dodatkami
0 komentarze :