Składniki :
128g mąki pszennej
48g mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
0,75 szklanki maślanki
63g mleka
50g masła, roztopionego i przestudzonego
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie :
- Białka oddzielić od żółtek.
- Do naczynia wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną, sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia, żółtka, maślankę, mleko, masło, cukier, sól, ekstrakt z wanilii. Zmiksować blenderem do otrzymania bardzo gładkiej masy.
- W misie miksera ubić białka, do otrzymania sztywnej piany.
- Pianę dodać do zmiksowanego ciasta, bardzo delikatnie wymieszać, by piana nie opadła.
- Piec około 3 - 4 minut w rozgrzanej gofrownicy. Wystudzić na kratce.
0 komentarze :