Składniki :
1 jajko
128 g mąki pszennej
48 g mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,25 łyżeczki sody oczyszczającej
13 g cukru
szczypta soli
ekstrakt waniliowy
180 g maślanki
63 g mleka
83 g oleju
Przygotowanie :
- Białko oddzielić od żółtka. Ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt.
- W misce wymieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną sól, proszek do pieczenia i sodę.
- W drugiej misce rozbełtać widelcem żółtko z maślanką i mlekiem. Wlać olej i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej mikstury.
- Połączyć składniki obu misek, bardzo szybko i krotko mikserem. Dodać ubite na sztywno białko. Wymieszać.
- Piec gofry na rumiano w rozgrzanym piekarniku.
0 komentarze :