gofry - na maślance

By | 04:41 Leave a Comment

Składniki :


1 jajko
128 g mąki pszennej
48 g mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,25 łyżeczki sody oczyszczającej
13 g cukru
szczypta soli
ekstrakt waniliowy
180 g maślanki
63 g mleka
83 g oleju


Przygotowanie :


  1. Białko oddzielić od żółtka. Ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt.
  2. W misce wymieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną sól, proszek do pieczenia i sodę.
  3. W drugiej misce rozbełtać widelcem żółtko z maślanką i mlekiem. Wlać olej i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej mikstury.
  4. Połączyć składniki obu misek, bardzo szybko i krotko mikserem. Dodać ubite na sztywno białko. Wymieszać.
  5. Piec gofry na rumiano w rozgrzanym piekarniku.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :