Składniki :
230g mąki pszennej 4 duże jajka 600g mleka 26g cukru 60g roztopionego masła sól
Przygotowanie :
- Do dużej miski przesiać mąkę, dodać jajka, 1 szklankę mleka, cukier i dużą szczyptę soli. Zmiksować mikserem do pozbycia się grudek mąki. Dodać roztopione i ostudzone masło, a następnie wlać stopniowo resztę mleka. Zmiksować, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek.
- Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić na minimum 30 minut na blat kuchenny lub wstawić do lodówki na maksymalnie 24 godziny.
- Po upływie wskazanego czasu ciasto ocieplić do temperatury pokojowej. Przed smażeniem wymieszać ciasto, mlekiem uregulować gęstość ciasta.
- Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni na złoto. Podawać z ulubionymi dodatkami.
- Ważne : naleśniki typu francuskiego powinny być smażone cienkie. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu w cieście, patelnia na której będą smażone naleśniki powinna być minimalnie wysmarowana olejem.
0 komentarze :