naleśniki na śmietanie kremówce

By | 23:30 Leave a Comment

Składniki :

125g mąki pszennej
15g drobnego cukru
szczypta soli
2 jajka
325g mleka
104g śmietany kremówki
kilka kropel esencji waniliowej


Przygotowanie :

  1. Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, wymieszać.
  2. Dodać jajka, 100g mleka, ciągle mieszając trzepaczką. Dolewać resztę mleka i kremówkę ciągle mieszając.
  3. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę czasu.

  4. Przed przystąpieniem do smażenia dodać esencję.
  5. Patelnię posmarować odrobiną masła i podgrzać.
  6. Nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć około 1 minuty. Gdy na całej powierzchni ukażą się dziurki, odwrócić naleśnik i smażyć kolejne 30-40 sekund. Przełożyć na talerz.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :