Kruchy spód :
250g mąki pszennej 100g cukru pudru 125g masła 8g cukru waniliowego 1 jajko
Masa serowa :
1000 g twarogu (100 %) 400 g jajek (40 %) 100 g miękkiego masła (10 %) 250 g cukru (25 %) 24g cukru waniliowego (2,4 %) 33 g mąki ziemniaczanej (3,3 %) 100 g rodzynek (10 %) ulubiony aromat żółtko do posmarowania pasków, roztrzepane
Lukier :
sok z 1 cytryny 150 g cukru pudru 1 białko
Przygotowanie :
- Spód : Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę czasu.
- Z ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki.
- Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm, ponakłuwać widelcem.
- Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut.
- Masa serowa : Twaróg zemleć.
- Masło, 200 g cukru i cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu na krem. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta.
- Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami. Można dodać ulubiony aromat.
- Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem.
- Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C.
- Lukier : wycisnąć sok z cytryny, dodać puder i białko, utrzeć. Gęstość można regulować cukrem pudrem.
- Wystudzony sernik posmarować lukrem. Można też posmarować same paski - co jest bardziej pracochłonne, ale będą one lepiej widoczne.
0 komentarze :