sernik krakowski

By | 00:38 Leave a Comment

Kruchy spód :

250g mąki pszennej
100g cukru pudru
125g masła
8g cukru waniliowego
1 jajko


Masa serowa :

1000 g twarogu (100 %)
400 g jajek (40 %)
100 g miękkiego masła (10 %)
250 g cukru (25 %)
24g cukru waniliowego (2,4 %)
33 g mąki ziemniaczanej (3,3 %)
100 g rodzynek (10 %)
ulubiony aromat
żółtko do posmarowania pasków, roztrzepane


Lukier :

sok z 1 cytryny
150 g cukru pudru
1 białko


Przygotowanie :

  1. Spód : Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę czasu.
  2. Z ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki.
  3. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm, ponakłuwać widelcem.
  4. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut.

  5. Masa serowa : Twaróg zemleć.
  6. Masło, 200 g cukru i cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu na krem. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta.
  7. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami. Można dodać ulubiony aromat.
  8. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem.
  9. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C.
  10. Lukier : wycisnąć sok z cytryny, dodać puder i białko, utrzeć. Gęstość można regulować cukrem pudrem.
  11. Wystudzony sernik posmarować lukrem. Można też posmarować same paski - co jest bardziej pracochłonne, ale będą one lepiej widoczne.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :