sernik orzechowy

By | 00:51 Leave a Comment

Składniki - spód :

1,75 szklanki pokruszonych ciastek digestive
78g rozpuszczonego masła


Składniki - masa orzechowa :

0,66 szklanki golden syrupu
78g roztopionego masła
12g brązowego cukru
2 jaja
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Składniki - masa serowa :

750g zmielonego sera białego
202g brązowego cukru
20g mąki pszennej
4 jajka
130g śmietany kremówki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Przygotowanie :

  1. Spód : składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno formy (tortownicy) o średnicy 23 cm. Podpiec w temperaturze 175ºC przez 6 minut.
  2. Masa orzechowa : wszystkie składniki wymieszać, podgrzać, gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.
  3. Twarożek ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijać po jednym i dalej miksować. Na koncu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.
  4. Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Wystudzić i trzymać w lodówce minimum 4 h przed podaniem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :