Spód ciasteczkowy :
200g herbatników 90g masła 10g cukru pudru
Masa serowa :
500g mielonego sera białego 400g jogurtu naturalnego 200g cukru pudru (+ 1 kopiata łyżka) 400g czerwonej porzeczki 32g żelatyny
Masa porzeczkowa :
1 czerwona galaretka 200g czerwonej porzeczki
Przygotowanie :
- Ciasteczkowy spód : Herbatniki zmielić i połączyć z cukrem oraz stopionym masłem. Dokładnie wymieszać, tak, aby masło dobrze się rozprowadziło. Powstałą masą ciasteczkową wyłożyć tortownicę. Masę docisnąć do spodu i boków formy.
- Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wstawić do lodówki.
- Masa serowa : ser zmiksować z jogurtem i cukrem a następnie odlać 1/3 masy. Do pozostałego sera dodać 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w około 80 ml wrzątku. Masę wylać na spód ciasteczkowy i włożyć do lodówki na około 30 minut by zastygła.
- Do odłożonej masy serowej dodać łyżkę cukru pudru i zmiksowane porzeczki oraz 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 80 ml wrzątku. Masę porzeczkową delikatnie wylać na zastygnięty ser i ponownie schłodzić około 30-40 minut.
- Masa porzeczkowa : pozostałe 200 g porzeczek zmiksować i połączyć z galaretką rozpuszczoną w 250 ml wrzątku. Kiedy masa serowo porzeczkowa zastygnie, wylać na nią przestudzoną galaretkę z owocami.
- Sernik pozostawić w lodówce całą noc aby mieć pewność, że wszystkie warstwy będą mieć właściwą konsystencję.
0 komentarze :