sernik - przekładany

By | 04:45 Leave a Comment

Składniki - biszkopt :

6 jajek
170g mąki pszennej
220g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kisiel wiśniowy
16g kakao


Składniki - masa serowa :

1 kg sera białego mielonego
250g margaryny lub masła
6 jajek
1 budyń waniliowy
220g cukru
bakalie

  1. Biszkopt : białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dosypując powoli cukier. Dodawać po jednym żółtku, delikatnie mieszając. Dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kisiel, do drugiej kakao.
  2. Piec dwa placki (piekłam w foremkach 32x20*) w temp. 160 stopni ok. 30 minut.
  3. Masa serowa : masło utrzeć, dodać cukier i stopniowo dodawać po jednym żółtku. Dodać ser, budyń i bakalie. Z białek ubić pianę i dodać do masy serowej. Lekko wymieszać, podzielić na 2 części
  4. W biszkoptach wyciąć kółka (obwód wielkości kieliszka), przełożyć kółka różowe do brązowego placka. A brązowe do różowego placka. Na ciemne ciasto wylać pół sera i przykryć ciastem różowym. Na nie wylać resztę sera i wyrównać.
  5. Piec w temp. 180 stopni przez 40-45 minut.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :