Składniki - biszkopt :
6 jajek 170g mąki pszennej 220g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kisiel wiśniowy 16g kakao
Składniki - masa serowa :
1 kg sera białego mielonego 250g margaryny lub masła 6 jajek 1 budyń waniliowy 220g cukru bakalie
- Biszkopt : białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dosypując powoli cukier. Dodawać po jednym żółtku, delikatnie mieszając. Dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kisiel, do drugiej kakao.
- Piec dwa placki (piekłam w foremkach 32x20*) w temp. 160 stopni ok. 30 minut.
- Masa serowa : masło utrzeć, dodać cukier i stopniowo dodawać po jednym żółtku. Dodać ser, budyń i bakalie. Z białek ubić pianę i dodać do masy serowej. Lekko wymieszać, podzielić na 2 części
- W biszkoptach wyciąć kółka (obwód wielkości kieliszka), przełożyć kółka różowe do brązowego placka. A brązowe do różowego placka. Na ciemne ciasto wylać pół sera i przykryć ciastem różowym. Na nie wylać resztę sera i wyrównać.
- Piec w temp. 180 stopni przez 40-45 minut.
0 komentarze :