sernik wiedeński

By | 01:21 Leave a Comment

Składniki :

1kg mielonego sera białego
6 jajek
125g masła
22g mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
220g cukru
aromat waniliowy
bakalie, według uznania


Składniki :

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości.
  3. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ubijając, masło, mąkę. Wmieszać bakalie. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z resztą masy.
  4. Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę (użyłam tortownicy o średnicy 23 cm). Należy studzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Można również podczas pieczenia przykryć folią aluminiową, by pozostał jasny.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :