Składniki - spód :
340g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 110g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250g masła albo margaryny 3 żółtka (białka zostawić)
Składniki - masa serowa :
1 kg zmielonego białego sera 4 całe jaja 220g cukru 1 budyń śmietankowy 8g cukru z prawdziwą wanilią 500g zimnego mleka sok z połowy cytryny 115g oleju
Składniki - beza :
białka od ciasta 110g cukru
Przygotowanie :
- Spód : Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto aż będzie gładkie. Ciasto będzie dosyć lepiące.
- Prostokątną dużą blachę (moja 40 x 25 cm - mierzona u góry) posmarować tłuszczem, wysypać mąką, oblepić ciastem, łącznie z brzegami. Ciasto można podpiec w piekarniku (około 10 minut na 200 stopni), ale nie jest to konieczne. Ostatnio nie wylepiałam brzegów, ale wyłożyłam całe ciasto na spód i podpiekłam przez 15 minut na 200 stopni.
- Masa serowa : Do twarogu dodać cukier, cukier waniliowy, jaja i wszystko zmiksować na gładką masę.
- Następnie dodać budyń (w proszku), olej i sok z cytryny i ponownie zmiksować, na koniec dodać zimne mleko, wymieszać i wlać na blachę wyłożoną ciastem (UWAGA: ciasto serowe jest lejące).
- Piec około 60 minut w temperaturze 160 - 165 stopni w termoobiegu (bez termoobiegu 175 - 180 stopni).
- Na 15 minut przed końcem pieczenia wyciągnąć blaszkę i wyłożyć na ciasto pianę ubitą z 3 zostawionych białek z 1/2 szklanki cukru, wstawić do piekarnika i piec jeszcze 15 minut.
- Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Gdy ciasto ostygnie pojawią się na nim piękne krople, które będą wyglądały jak złota rosa (pod warunkiem, że na górze nie zrobi się beza).
0 komentarze :