Kruchy spód :
forma o średnicy 24cm
195g mąki pszennej
20g cukru pudru
115g masła
1 żółtko
1 łyżka soku z cytryny
Masa cytrynowa :
5 jajek
120g drobnego cukru
208g śmietany kremówki
8g skrobi ziemniaczanej
otarta skórka z 2 cytryn
150 ml soku z cytryny
Przygotowanie :
- Kruchy spód : składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
- Masa cytrynowa : wszystkie składniki zmiksować.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłożyć nim dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (formy niczym nie smarować). Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).
- Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.
- Na wstępnie upieczona tartę wylać masę cytrynową. Piec 30 minut w temperaturze 180ºC, aż tarta się 'zetnie'. Można przykryć od góry folią aluminiową, by się nie spiekła.
- Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
0 komentarze :