tarta serowa z truskawkami

By | 23:31 Leave a Comment

Kruchy spód :

1 szklanka mąki tortowej
125g zimnego masła
2 żółtka
2-3 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli

Masa serowa :

250g ricotty
0,75 szklanki śmietany kremówki
1 jajko
0,25 szklanki cukru waniliowego
40g budyniu śmietankowego

Dodatkowo :

750g truskawek


Dodatkowo :

  • Spód : Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i odstawić do schłodzenia na 1-2godziny.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować, ostrożnie przełożyć do formy i piec w 180°C przez 15-20 minut na jasnozłoty kolor. Przestudzić.
  • Masa serowa : Do garnka włożyć ricottę, 1/2 szklanki śmietanki, jajko oraz cukier. Stale mieszając doprowadzić do wrzenia.
  • Proszek budyniowy rozmieszać w pozostałej śmietance i wlej do gotującej się masy serowej. Trzymać na ogniu jeszcze minutę nie przerywając mieszania.
  • Gorącą masę przelać na upieczony spół tarty i wyrównać. Na wciąż ciepłej masie rozłożyć truskawki i odstawić do schłodzenia.
  • Wierzch tarty można posmarować za pomocą pędzelka tężejącą galaretką. Zapobiegnie to obsychaniu owoców i doda im nieco blasku. Można też udekorować tartę listkami mięty.
  • Nowszy post Starszy post Strona główna

    0 komentarze :