Kruchy spód :
1 szklanka mąki tortowej
125g zimnego masła
2 żółtka
2-3 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
Masa serowa :
250g ricotty
0,75 szklanki śmietany kremówki
1 jajko
0,25 szklanki cukru waniliowego
40g budyniu śmietankowego
Dodatkowo :
750g truskawek
Dodatkowo :
Spód : Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i odstawić do schłodzenia na 1-2godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować, ostrożnie przełożyć do formy i piec w 180°C przez 15-20 minut na jasnozłoty kolor. Przestudzić.
Masa serowa : Do garnka włożyć ricottę, 1/2 szklanki śmietanki, jajko oraz cukier. Stale mieszając doprowadzić do wrzenia.
Proszek budyniowy rozmieszać w pozostałej śmietance i wlej do gotującej się masy serowej. Trzymać na ogniu jeszcze minutę nie przerywając mieszania.
Gorącą masę przelać na upieczony spół tarty i wyrównać. Na wciąż ciepłej masie rozłożyć truskawki i odstawić do schłodzenia.
Wierzch tarty można posmarować za pomocą pędzelka tężejącą galaretką. Zapobiegnie to obsychaniu owoców i doda im nieco blasku. Można też udekorować tartę listkami mięty.
0 komentarze :