Ciasteczkowy spód :
300g ciastek czekoladowych z nadzieniem 60g masła
Masa truskawkowa :
300g truskawek (świeżych lub mrożonych) 73g cukru sok wyciśnięty z 1 cytryny 2 łyżki żelatyny w proszku 208g śmietany kremówki
Dodatkowo :
104g śmietany kremówki 3g cukru pudru truskawki, do dekoracji
Przygotowanie :
- Spód : składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
- Formę do tarty o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wyrównać, wygładzić i dokładnie, ściśle wgnieść w dno i boki formy. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
- Masa truskawkowa :żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, odstawić.
- W garnuszku umieścić truskawki, cukier, sok z cytryny. Podgrzać, wymieszać. Zmiksować blenderem na puree, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika.
- Do gorącego sosu dodać żelatynę, dobrze wymieszać, by się całkowicie rozpuściła. Wystudzić do temperatury pokojowej.
- Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać do sosu truskawkowego, delikatnie wymieszać.
- Masę truskawkową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, do stężenia.
- Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
- Rękaw cukierniczy z tylką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki (np. Wilton 1M) wypełnić bitą śmietaną, ozdobić tartę. Udekorować truskawkami.
- Przechowywać w lodówce.
0 komentarze :