tarta z truskawkami i kremem wanilinowym

By | 12:19 Leave a Comment

Kruchy spód :

175g masła 50g żółtek
1 łyżeczka miodu (7g)
60 g cukru pudru
mała szczypta soli
1/2 łyżeczki pasty waniliowej
skórka z 1/2 pomarańczy i skórka z 1/2 cytryny
250g mąki pszennej


Krem wanilinowy :

375g mleka
125g śmietany kremówki
175g cukru
125g żółtek
35g mąki pszennej
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki pasty waniliowej

Dodatkowo :

truskawki, około 250g


Przygotowanie :

  1. Spód : do misy miksera włożyć pokrojone na kawałki masło oraz resztę składników oprócz mąki. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy, następnie dodać mąkę i zmiksować do połączenia się składników, połączyć w jednolitą kulę.
  2. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  3. Formę na tartę o średnicy około 24 - 28 cm* posmarować masłem. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 4 mm podsypując stolnicę mąką na placek o średnicy formy. Wyłożyć nim spód formy.
  4. Z pozostałego ciasta uformować wałeczek o długości odpowiadającej średnicy formy. Ułożyć go przy brzegu formy, docisnąć palcami do formy oraz przykleić do ciasta na spodzie. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki.
  5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić formę z ciastem i piec przez 18 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

  6. Krem wanilinowy : w garnku umieścić mleko i śmietankę. Podgrzewać na średnim ogniu prawie do zagotowania (nie zagotowywać, mieszanka ma być bardzo ciepła - gorąca, ale nie wrząca, gdy na powierzchni zacznie tworzyć się cienka błonka - to znak, że temp. jest odpowiednia).
  7. W czystej misce wymieszać żółtka z cukrem, następnie dodać mąkę i znów wymieszać. Na koniec wymieszać z ziarenkami wyłuskanymi z przepołowionej wzdłuż laski wanilii.
  8. Do miski z żółtkami wlewać stopniowo gorące mleko ze śmietanką mieszając trzepaczką lub rózgą, ewentualnie miksując na małych obrotach miksera. Masę przelać z powrotem do garnka i podgrzewać na średnim ogniu co chwilę mieszając do czasu aż krem zgęstnieje i zacznie się gotować. Po zagotowaniu podgrzewać jeszcze masę przez około 30 sekund na małym ogniu.
  9. Gotowy gęsty krem przelać do miski i szybko ostudzić. Po ostudzeniu najlepiej wstawić krem do lodówki.
  10. Gotowy kruchy spód oraz krem dokładnie ostudzić, krem można schłodzić w lodówce.
  11. Krem wyłożyć na spód około 1 cm warstwą. Ułożyć pokrojone truskawki. Można udekorować miętą.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :