Kruchy spód :
forma o średnicy 25cm
90g zimnego masła 60g białego drobnego cukru 0,5 łyżeczki cynamonu 160g mąki pszennej szczypta soli 1-2 łyżek mleka lub zimnej wody
Masa serowa :
400g twarogu 2 jaja 32g cukru waniliowego 30g cukru trzcinowego 16–20g budyniu śmietankowego kilka kropel olejku pomarańczowego 50g śmietanki 30%
Duszone śliwki :
500g śliwek węgierek 20g masła 40g cukru 0,5 łyżeczki cynamonu skórka z jednej pomarańczy
Przygotowanie :
- Kruchy spód : masło, suche składniki i ewentualnie zimną wodę/mleko wyrobić na gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez 10 min.
- Po schłodzeniu, przełożyć ciasto do przygotowanej formy, wyrównać i nakłuć widelcem. Piec w temp 200 C ok. 20-25 min, aż ciasto będzie rumiane i kruche
- Masa serowa : wszystkie składniki masy serowej zmiksować na niskich obrotach na jednolitą masę.
- Przelać do formy z podpieczonym ciastem. Piec w temp 175 C przez 20-30 min, aż masa serowa się lekko zetnie, do momentu aż lekko napęcznieje i wyłożone na nią śliwki nie wpadną do środka.
- Duszone śliwki : masło roztopić na patelni, posypać cukrem i podgrzewać, aż się trochę rozpuści. Śliwki ułożyć skórkami do dołu, posypać skórką z pomarańczy i lekko podsmażyć – nie mieszać (ok. 10 minut). Na sam koniec wymieszać śliwki i przełożyć je na podpieczoną masę serową.
- Piec jeszcze przez około 15 min.
0 komentarze :