Składniki :
2 litry mleka od krowy
Przygotowanie :
- Świeże krowie mleko pozostawić w temperaturze pokojowej przez ok 2-3 dni w celu ukwaszenia.
- Kwaśne mleko przelać do garnka i pozostawić w temperaturze pokojowej, aby dobrze się zsiadło, może to trwać 2-3 dni.
- Gdy powstanie wyrazisty skrzep, garnek z mlekiem ustawić na ogniu i delikatnie ogrzewać, co jakiś czas mieszając, tak by oddzieliła się serwatka.
- Naczynie ze skrzepniętym zsiadłym mlekiem zestawić z ognia i wystudzić.
- Sito wyłożyć mokrą gazą złożoną kilka razy (złożona raz, może przepuścić nam ser), lub lnianą ściereczką, a najlepsza jest pielucha tetrowa, i wyłożyć na nią łyżką wazową zwartość garnka (chodzi o to, żeby struktury mleka za bardzo nie rozbić).
- Pieluchę tetrową z serem należy związać i, według własnego wyboru, na garnku położyć łyżkę drewnianą, a na niej zawiesić związany serek, bądź tak przygotowany serek obciążyć poprzez położenie go między dwoma deseczkami i położenie na nich jakiegoś ciężarka. W obu przypadkach pozostawiamy serek do całkowitego odcieknięcia. Im twaróg mocniej odcieknie, tym będzie bardziej zwarty.
0 komentarze :