krem do tortu - cytrynowy, na bazie budyniu

By | 10:42 Leave a Comment

Składniki :

125 ml soku z cytryny (z około 2 cytryn)
60 ml soku z pomarańczy (lub z cytryny)
125g wody
skórka starta z 2 cytryn
2 łyżki mąki ziemniaczanej
70g cukru
100g masła
1 jajko
3 żółtka


Przygotowanie :

  1. Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy i przecedzić przez sitko. Wlać do garnka, dodać wodę, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier. Wymieszać i zagotować (masa powinna zgęstnieć).
  2. Odstawić z ognia i do gorącej masy dodać pokrojone na kawałeczki masło. Mieszać energicznie aż się roztopi i połączy z masą.
  3. Następnie dodać jajko i żółtka i szybko wymieszać (masa powinna być już gęsta, jeśli nie jest, można ją podgrzewać na małym ogniu mieszając aż do zgęstnienia).
  4. Na powierzchni masy położyć kawałek folii spożywczej, to zabezpieczy ją przed wysuszeniem i utworzeniem kożucha.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :