Składniki :
125 ml soku z cytryny (z około 2 cytryn)
60 ml soku z pomarańczy (lub z cytryny)
125g wody
skórka starta z 2 cytryn
2 łyżki mąki ziemniaczanej
70g cukru
100g masła
1 jajko
3 żółtka
Przygotowanie :
- Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy i przecedzić przez sitko. Wlać do garnka, dodać wodę, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier. Wymieszać i zagotować (masa powinna zgęstnieć).
- Odstawić z ognia i do gorącej masy dodać pokrojone na kawałeczki masło. Mieszać energicznie aż się roztopi i połączy z masą.
- Następnie dodać jajko i żółtka i szybko wymieszać (masa powinna być już gęsta, jeśli nie jest, można ją podgrzewać na małym ogniu mieszając aż do zgęstnienia).
- Na powierzchni masy położyć kawałek folii spożywczej, to zabezpieczy ją przed wysuszeniem i utworzeniem kożucha.
0 komentarze :