krem do tortu - cytrynowy, na bazie budyniu II

By | 10:37 Leave a Comment

Składniki :

500g mleka
3/4 szklanki soku z cytryny
otarta skórka z 3 cytryn
40g mąki pszennej
57g mąki ziemniaczanej
4 jajka
275g cukru
370g masła, miękkiego


Przygotowanie :

  1. W garnuszku zagotować jedną szklankę mleka z cukrem. Drugą szklankę mleka zmiksować (najlepiej blenderem) z mąkami i jajkami i skórką z cytryny, na gładką masę.
  2. Mleko z jajkami i mąką wlać do wrzącego mleka, mieszać (cały czas!), gotując gęsty budyń na niedużym ogniu i czekając, aż masa zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.
  3. Po wystudzeniu do budyniu dodać sok z cytryny (dodawać stopniowo) i cały czas miksując z masą na najwyższych obrotach.
  4. Masło ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać do niego ostudzony cytrynowy budyń, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie budyniu do masła może spowodować, że masa się zważy).

Masę odstawić do lodówki, do lekkiego stężenia.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :