krem do tortu - ganache

By | 22:15 Leave a Comment

Z ciemnej czekolady :

225g gorzkiej czekolady
187g śmietany kremówki


Z białej czekolady :

210g białej czekolady
104g śmietany kremówki


Przygotowanie :

  1. Czekoladę posiekać i włożyć do miski.
  2. Śmietanę podgrzać (prawie do wrzenia) i zalać czekoladę.
  3. Po ok. 2 minutach, gdy czekolada zmięknie, wymieszać ja delikatnie ze śmietaną na gładką masę.
  4. W celu uzyskania polewy do ciasta, czy tortu, należy poczeka, aż masa lekko przestygnie i jeszcze płynną polać ciasto.
  5. W celu uzyskania kremu do przełożenia ciasta, czy tortu, należy poczekać, aż masa ostygnie, wstawić ją do lodówki i schłodzić. Później ubić ją na puszysta masę. Masa powinna zwiększyć znacznie swoja objętość.
  6. W celu uzyskania trufli, należy po połączeniu czekolady ze śmietaną dodać do niej odpowiednie składniki smakowe lub takie, które wpłyą na strukturę trufli, np. syrop kukurydziany i odstawić masę do schłodzenia. Z dobrze schłodzonego ganache formujemy trufle, obtaczając je we wiórkach kokosowych, kakao, czekoladzie itp.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :