krem do tortu - maślany, russel krem czekoladowy

By | 00:27 Leave a Comment

Składniki :

4 całe jajka
1-1,5 szklanki cukru
2 kostki masła bez dodatku oleju
szczypta soli
50 ml spirytusu lub wódki
1 duży cukier waniliowy
200 g czekolady gorzkiej


Przygotowanie :

  1. Jajka ubijać z cukrem,cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej tak długo aż masa zbieleje, powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła. Po ubiciu odstawić do przestudzenia.
  2. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
  3. Masło o temperaturze pokojowej ucierać mikserem do białości i dodać do niego rozpuszczoną czekoladę. Następnie dodawać powoli po jednej łyżce masę jajeczną.
  4. Na koniec powolutku dodać spirytus.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :