Składniki :
255g mąki pszennej
80g płatków owsianych błyskawicznych
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 jajka
2 szklanki jogurtu
Przygotowanie :
- Do dużej miski wsypać mąkę, płatki, proszek, sodę, sól, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszać łyżką, dodać jajka, jogurt i wszystko wymieszać łyżką.
- Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką, posmarować kawałkiem masła nadzianym na widelec, nałożyć po pełnej łyżce ciasta na jednego placka i smażyć jednocześnie kilka placków na umiarkowanym ogniu przez około 1 - 2 minuty aż ciasto urośnie, na powierzchni pojawią się pęcherze powietrza, a spód będzie zrumieniony. Odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1 minutę.
- Podawać z masłem, polewając syropem klonowym.
0 komentarze :