Składniki :
190 g mąki
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
50 g drobnego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
200 ml mleka
2 nieduże jabłka, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
1 łyżeczka masła, roztopionego
W naczyniu wymieszać mąkę, sodę, proszek, cukier, cynamon. Jajko roztrzepać razem z mlekiem, dodać do mąki. Delikatnie wymieszać składniki. Na końcu wmieszać starte jabłka i masło.
Rozgrzać patelnię. Na suchej (smażymy bez tłuszczu) formować pancakes'y. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na jasny brąz (około 40 sekund do minuty z każdej strony). Jeśli na powierzchni pancakes'a ukaże się dużo pęcherzyków powietrza, przewracamy na druga stronę. Jeśli będą zbyt brązowe, zmniejszyć ogień.
Podawać z syropem klonowym, miodem, czekoladą.
0 komentarze :