babeczki - bożonarodzeniowe

By | 23:08 Leave a Comment

Składniki - ciasto :

240 g mąki pszennej
60 g smalcu
60 g masła
sok z 1 pomarańczy
szczypta soli


Składniki - nadzienie :

200 g mincemeat

Przygotowanie :


  1. Mąkę odmierzyć do miski, dodać smalec, masło, wymieszać z grubsza (jak kruszonkę) i włożyć do zamrażarki na 20 minut.
  2. Sok pomarańczowy wymieszać z solą, wstawić do lodówki.
  3. Po tym czasie, zmiksować zawartość miski z sokiem, jeśli będzie zbyt mało płynu, dodać lodowatej wody (dodałam 2 łyżki). Ciasto szybko zagnieść, podzielić na 3 części, owinąć w folię, włożyć do zamrażarki na 20 minut
  4. Ciasto rozwałkować na grubość 2 -3 mm, wycinać kółka i gwiazdki.
  5. Przygotować formę do muffinek - wysmarować ją masłem, wysypać kaszą manną. W każdą foremkę lekko wciskać kółko z ciasta, nakładać czubatą łyżeczkę nadzienia, na górę kłaść gwiazdkę.
  6. Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 220ºC. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :