Składniki :
170 g mąki pszennej
110 g cukru
6 łyżek jogurtu naturalnego
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
60g masła, miękkiego
sok z 1 cytryny
otarta skórka z cytryny
szczypta soli
orzechy włoskie (wg uznania)
Przygotowanie :
- Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w naczyniu. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę.
- Dodać jajka, miksując do połączenia składników po dodaniu każdego z nich. Dodać jogurt i połączyć z masą maślano-jajeczną.
- Do masy maślanej wsypywać na przemian suche składniki, wlać sok i skórkę z cytryny miksując do połączenia składników po dodaniu każdego z nich.
- Dodać orzechy, wymieszać.
- Formę do muffinek wypełnić prawie do pełna - nie urosną bardzo duże.
- Piec w 180 stopniach do zezłocenia.
0 komentarze :