babeczki - orzechowe, z czekoladą

By | 23:05 Leave a Comment

Składniki :

125g masła
73g cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
170g mąki pszennej
pół szklanki zmielonych orzechów (włoskich lub laskowych)
1 łyżeczka kakao
3 łyżki mleka
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskiej)
100g czekolady, posiekanej


Przygotowanie :

  1. Masło ubić na lekką masę. Wsypać cukier i dalej ubijać, do białości i puszystości.
  2. Wbijać jajka (nie oddzielamy białek), po kolei, miksując (zbyt szybkie dodanie jajek spowoduje zważenie się masy). Wmiksować ekstrakt z wanilii.
  3. Mąkę wymieszać z orzechami, proszkiem do pieczenia i kakao, dodawać do masy, cały czas miksując, na końcu wmiksować mleko.
  4. Do gotowej masy wmieszać czekoladę.
  5. Przygotować formę do muffinek. Ciasta nakładać do więcej niż 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :