Składniki :
125g masła
73g cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
170g mąki pszennej
pół szklanki zmielonych orzechów (włoskich lub laskowych)
1 łyżeczka kakao
3 łyżki mleka
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskiej)
100g czekolady, posiekanej
Przygotowanie :
- Masło ubić na lekką masę. Wsypać cukier i dalej ubijać, do białości i puszystości.
- Wbijać jajka (nie oddzielamy białek), po kolei, miksując (zbyt szybkie dodanie jajek spowoduje zważenie się masy). Wmiksować ekstrakt z wanilii.
- Mąkę wymieszać z orzechami, proszkiem do pieczenia i kakao, dodawać do masy, cały czas miksując, na końcu wmiksować mleko.
- Do gotowej masy wmieszać czekoladę.
- Przygotować formę do muffinek. Ciasta nakładać do więcej niż 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
0 komentarze :