Składniki - babeczki :
125 g miękkiego masła
145 g drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
170 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g mleka
Składniki - beza :
2 białka jajek
110 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki białego octu winnego
Składniki - syrop z granatu :
1/2 szklanki soku z granatu
4 łyżki (41 g)cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki wyłuskanych ziarenek granatu
Przygotowanie :
- Babeczki : do miski miksera włożyć miękkie masło, drobny cukier i wanilię. Ucierać aż masa będzie puszysta, następnie dodawać po jednym jajku wciąż miksując na puszystą masę. Wymieszać z przesianą z proszkiem i sodą mąką, a na koniec z mlekiem.
- Beza : ubić białka na pianę, następnie stopniowo po 1 łyżce dodawać cukier oraz ocet winny, wciąż ubijając aż piana będzie bardzo sztywna i błyszcząca.
- Przygotować formę do muffinków. Masę nałożyć do papilotek. Nałożyć po łyżce piany z białek i piec przez 15 - 20 minut (ja piekłam 20 minut) w temp. 160 stopni aż patyczek włożony w środek babeczki będzie suchy. Ostudzić.
- Syrop z granatów : do rondelka wlać sok z granatu, wsypać cukier puder i mieszać na małym ogniu aż się rozpuści. Dodać sok z cytryny i gotować aż syrop bardzo zgęstnieje. Wymieszać z ziarenkami granatu.
- Polać syropem z granatów przed samym podaniem.
0 komentarze :