Składniki - babeczki :
340 g mąki pszennej
170 g mąki krupczatki
250 g masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
56 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyzki kwaśnej śmietany
druga wersja
masła 260 g
czubata łyżka smietany
60 - 70 g cukru pudru
szarlotka
jabłak ok 1kg
1 płaska łyżka cykru
imbir suszony
1 łyżka masła
na spód dżem dynia jabłko pomarańcza imbir
Składniki - nadzienie :
jedna paczka budyniu waniliowego na 0,5l
500 g mleka
Przygotowanie :
Babeczki : masło posiekać nożem razem z mąką (pszenną i krupczatką). Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Włożyć na co najmniej pół godziny do lodówki.
Przygotować foremki. Roztopić masło do wysmarowania foremek i pędzelkiem smarować każdą po kolei.
Masa budyniowa : zagotować budyń z przepisu na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia.
Wyjąć ciasto z lodówki. Rozwałkować na około 5-7mm i wykrawać foremką kółka, wciskać każde do foremki ugniatając palcami do brzegów. Wyciąć tyle samo kółek ile jest foremek, to będę nasze "przykrywki".
Do każdej foremki włożyć po łyżce wystudzonego budyniu, nakładać "przykrywkę" i połączyć brzegi dociskając palcami. Napełnić wszystkie foremki.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200st na około 30min. Wyjąć babeczki z foremek jak będą jeszcze ciepłe, posypać cukrem pudrem.
|
więcej przepisów na babeczki znajdziesz w tym miejscu.
0 komentarze :