Składniki :
340g mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
225g miękkiego masła
220g drobnego cukru
4 duże jajka
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
125g mleka
120g gorzkiej czekolady
Składniki :
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z solą. Masło ubić mikserem na najwyższych obrotach do otrzymania puszystej, jasnej masy (około 3 minut). Dodać cukier i dalej ubijać (2 - 3 minuty). Dodawać jajka, po kolei, miksując po każdym dodaniu. Masa pod koniec może się lekko zważyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać wanilię i zmiksować.
- Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę na przemian z mlekiem, miksując tylko do wymieszania się składników.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać czekoladę, wymieszać łyżką.
- Formę o wymiarach 29 x 11 cm wysmarować masłem, dno wysypać bułką tartą. Nakładać na zmianę to jasną to ciemną masę. Po wyłożeniu, widelcem zrobić w cieście zygzaki.
- Piec w temperaturze 160ºc przez około 70 - 80 minut, do tzw. suchego patyczka.
0 komentarze :