bajaderka I

By | 23:47 Leave a Comment

Składniki :

80 - 90 dag pokruszonych ciastek, ciast, muffinek, itp. (bez masy kremowej, bez żelatyny, bez owoców, mogą być z bakaliami)
125 g mleka
110 g cukru
pół szklanki rodzynków, wcześniej namoczonych (można zastąpić innymi bakaliami)
250 g dżemu, marmolady, powideł (powinien być gęsty)
125 g masła
aromat rumowy, migdałowy
4 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego (typu Nutella)
3 - 4 łyżki kakao (jeśli użyliście dużo ciemnych /czekoladowych resztek ciast można dać mniej)


Składniki - do obtoczenia :

posiekane orzechy lub wiórki kokosowe
polewa czekoladowa


Przygotowanie :

  1. Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach; wszystko wsypać do naczynia. Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych herbatników.
  2. Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym i aromatem. Dodać rodzynki bądź inne ulubione bakalie. Wszystko ugnieść na jednolitą masę.
  3. Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej a następnie w orzechach lub wiórkach. Odstawić do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :