chałka - na maślance

By | 23:48 Leave a Comment

Składniki :

500g mąki
60g roztopionego masła
2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
25g drożdży świeżych
100g mleka
200ml maślanki
1 jajo
sezam


Przygotowanie :

  1. Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek pokruszyć drożdże, dodać ciepłego mleka i cukier, zrobić zaczyn.
  2. Do wyrośniętego zaczynu dodać maślankę, roztopione masło, jajko, sól, zarobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć rozwałkować na prostokąt, ponacinać boki składać je do środka zakładając jeden na drugi.
  3. Gotową chałkę pozostawić do wyrośnięcia- powinna podwoić swoją objętość, przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem lub lekko osłodzoną wodą i posypać ziarnami sezamu.
  4. Piec w 180*C przez ok. 40 minut. Wystudzić.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :