Składniki :
500g mąki
60g roztopionego masła
2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
25g drożdży świeżych
100g mleka
200ml maślanki
1 jajo
sezam
Przygotowanie :
- Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek pokruszyć drożdże, dodać ciepłego mleka i cukier, zrobić zaczyn.
- Do wyrośniętego zaczynu dodać maślankę, roztopione masło, jajko, sól, zarobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć rozwałkować na prostokąt, ponacinać boki składać je do środka zakładając jeden na drugi.
- Gotową chałkę pozostawić do wyrośnięcia- powinna podwoić swoją objętość, przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem lub lekko osłodzoną wodą i posypać ziarnami sezamu.
- Piec w 180*C przez ok. 40 minut. Wystudzić.
0 komentarze :