Składniki :
250g mąki
1 jajko
100 ml gęstego jogurtu naturalnego
4g suchych drożdży
60g cukru
60g mleka
15g masła
sól
Przygotowanie :
- Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Zostawić na kilka minut aż się napuszą.
- Do miski wsypać mąkę i sól. Dodać masło, jogurt i podrośnięte drożdże. Dobrze wyrobić. Odstawić na ok. 1 godzinę w przykrytej misce, do wyrośnięcia.
- Następnie, uderzyć ciasto rękę aby wyleciał gaz. Wyłożyć na blat i podzielić na 3 części. Każdą z części delikatnie rozwałkować na długi i wąski prostokąt. Każdy z prostokątów zrolować jak roladę. Powstaną nam 3 wałeczki, które zaplatamy jak warkocz typowej chałki. Wkładamy do posmarowanej masłem foremki-keksówki . Odstawiamy do wyrośnięcia w przykrytej folią keksówce. Chałka powinna dużo urosnąć.
- Przed wstawieniem do piekarnika, smarujemy jajkiem i posypujemy czym kto lubi: makiem, kruszonką.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 30 - 40 minut.
0 komentarze :