chleb z San Francisco

By | 23:33 Leave a Comment

Ciasto chlebowe :

2 łyżeczki drożdży instant
200g mąki pszennej razowej
400g mąki pszennej białej
pół łyżki cukru
2 łyżki octu balsamicznego
1 i 1/4 łyżeczki soli
250g zakwasu żytniego lub pszennego
375g wody

Do posmarowania :

jajko wymieszane z łyżką mleka


Przygotowanie :

  1. Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, odstawić na 15 minut.
  2. Następnie dodać do niego 375 g mąki białej, zakwas, sól i ocet. Wymieszać, przykryć i odstawić do czasu, aż podwoi objętość (około 30 minut). Dodać pozostałą mąkę i zagnieść luźne ciasto.
  3. Wlać je do dwóch keksówek lub jednej dużej (piekłam w głębokiej formie 13 x 27 cm). Odstawić, aby wyrósł, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
  4. Piec w temperaturze 230ºC przez 10 minut, następnie zmniejszyć do 200ºC i piec kolejne 35 minut.
  5. Studzić na kratce.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :