Ciasto chlebowe :
2 łyżeczki drożdży instant
200g mąki pszennej razowej
400g mąki pszennej białej
pół łyżki cukru
2 łyżki octu balsamicznego
1 i 1/4 łyżeczki soli
250g zakwasu żytniego lub pszennego
375g wody
Do posmarowania :
jajko wymieszane z łyżką mleka
Przygotowanie :
- Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, odstawić na 15 minut.
- Następnie dodać do niego 375 g mąki białej, zakwas, sól i ocet. Wymieszać, przykryć i odstawić do czasu, aż podwoi objętość (około 30 minut). Dodać pozostałą mąkę i zagnieść luźne ciasto.
- Wlać je do dwóch keksówek lub jednej dużej (piekłam w głębokiej formie 13 x 27 cm). Odstawić, aby wyrósł, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
- Piec w temperaturze 230ºC przez 10 minut, następnie zmniejszyć do 200ºC i piec kolejne 35 minut.
- Studzić na kratce.
0 komentarze :