Składniki :
200g masła
80g cukru pudru
300g mąki pszennej
100g mielonych orzechów laskowych
olejek lub cukier waniliowy
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie :
- Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym/olejkiem. Dodać mąkę i orzechy i pozostałe składniki, zagnieść gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki, przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na placek o grubości ok. 4 mm. Dowolnymi foremkami wycinać ciasteczka i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 15 minut, aż ciasteczka nabiorą złotomiodowego koloru. Po upieczeniu ostudzić na kratce.
0 komentarze :