Składniki :
150 g masła
5 łyżek miodu
3 szklanki płatków owsianych
2 szklanki mąki
1 szklanki cukru (albo 1/2 szklanki bo słodkie!)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 jabłka
W rondelku roztopić masło, dodać miód i rozpuścić go mieszając.
Do miski wsypać wszystkie suche składniki i wymieszać. Zawsze robię to rózgą, bo wtedy ciasto dodatkowo się napowietrza.
Jabłka umyć, osuszyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki prosto do miski z suchymi składnikami. Ponownie wymieszać, tym razem wygodniej będzie zrobić to łyżką.
Na koniec dodać roztopione masło z miodem i dokładnie wymieszać.
Czasem, jeśli jabłka są bardzo soczyste trzeba dodać kilka łyżek płatków owsianych - szukamy takiej konsystencji, która pozwoli nam wygodnie nabierać łyżką porcje ciasta i w dłoniach rozpłaszczać je przed ułożeniem na blasze. Trzeba też pamiętać, żeby zostawiać między poszczególnymi ciastkami odstępy (ok. 2 cm), bo trochę urosną.
Piecze się je 15-20 minut w temp. 180 stopni C, żeby ładnie się zezłociły. Po wyjęciu z pieca lubią odpocząć ok. 5 minut, nim łopatką przełoży się je do wystudzenia na kratkę.
0 komentarze :