Składniki :
250g mąki pszennej tortowej
250g zmielonego twarogu
200g miękkiego masła
1 żółtko
2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
dowolna twarda marmolada albo konfitura
cukier puder do posypania ciastek
Przygotowanie :
- Wszystkie składniki (oprócz marmolady) włożyć do miski albo na stolnice i zagnieść na gładkie, plastyczne ciasto.
- Włożyć do lodówki na 30 minut – schłodzone lepiej się wałkuje.
- Schłodzone ciasto podzielić na pół, każdą część rozwałkować na blacie oprószonym mąką. Pokroić na średniej wielkości kwadraty (około 7 x7 cm). Na środku każdego kwadratu ułożyć łyżeczkę marmolady. Dwa rogi złożyć po przekątnej i dobrze ścisnąć, aby się nie rozlepiły w trakcie pieczenia. Ciastka ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić blaszki i piec je do ładnego zrumienienia (około 15 – 20 minut). Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
0 komentarze :