Składniki :
200g masła lub margaryny
100g białego cukru
100g brązowego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
350g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 łyżeczki soli
150 g średnio słodkiej czekolady
200 g pokrojonych, kwaskowych owoców
Przygotowanie :
- Masło wyjąć wcześniej z lodówki i pokroić na drobna kawałki, aby zmiękło.
- Czekoladę posiekać na około półcentymetrowe kawałki i przesiać przez durszlak, aby do ciastek nie dodawać pyłu czekoladowego, tylko same kawałki.
- Owoce w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. Jaz żurawinę i wiśnie kroję na pół.
- Wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
- Utrzeć na jednolitą masę masło, oba rodzaje cukru, cukier waniliowy i jajka w dużej misce przy użyciu łyżki lub maszyny do wyrabiania ciasta. Masa po utarciu nie powinna mieć kryształków cukru. Trwa to około 20 minut.
- Dodać mieszaninę mąki i jeszcze raz dokładnie wyrobić masę – najlepiej przy użyciu maszyny do wyrabiania ciasta.
- Dodać kawałki czekolady i pokrojone owoce i po raz kolejny wymieszać.
- Umieścić ciasto na przynajmniej 1 godzinę w lodówce.
- Nakładać kawałki ciasta na papier do pieczenia i formować ręcznie w niskie walce o średnicy ok. 5 cm i wysokości ok. 1 cm, tak by między kółkami zachować odstęp 4 cm. Ciastka sporo rosną, więc odstęp jest niezbędny. Jest też inny sposób nakładania ciastek – za pomocą łyżki do lodów. Tak nałożone kulki nie formuje się w krążki, ale po upieczeniu też całkiem nieźle wyglądają.
- Piec bez termoobiegu ok. 13 minut w temp. 180 stopni C, do koloru brązowego i koniecznie uważać, aby ciastka się nie przypaliły. Stopień upieczenia ciasteczek można dopasować do indywidualnych upodobań wydłużając czas pieczenia.
0 komentarze :