Składniki - ciasto :
225g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
skórka starta z 1 cytryny
125g miękkiego masła
200g cukru
1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
3 jajka
125 ml maślanki
Składniki - syrop do nasączenia :
sok z 1 cytryny
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki rumu
2 łyżki wody
Składniki - syrop do nasączenia :
- Nagrzać piekarnik do 170 C. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
- Ciasto : mąkę wymieszać trzepaczką do piany z proszkiem, solą i skórką z cytryny.
- Masło utrzeć z cukrem do białości, dodać aromat cytrynowy. Dodać pojedynczo jajka, po każdym dodaniu dobrze miksując, żeby połączyły się z masą. Porcjami dosypywać na zmianę mąkę i wlać maślankę.
- Wykładamy ciasto do keksówki i pieczemy aż wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy po wyjęciu, przez ok. 60-70 min. Zostawiamy ciasto do przestygnięcia w blaszce na 10 min.
- Syrop do nasączenia : wymieszać wszystkie składniki syropu.
- W powierzchni ciasta zrobić sporo dziurek wykałaczką i jeszcze ciepłe wysmarować syropem za pomocą pędzla.
- Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
0 komentarze :