ciasto - czekoladowe, z dżemem wiśniowym

By | 22:51 Leave a Comment

Składniki - ciasto :

220g cukru
100g masła
120g oleju
4 jajka
250g mleka
600g mąki pszennej
23g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 słoiczek dżemu


Składniki - polewa czekoladowa :

23g kakao
85g cukru pudru
60g masła
75g mleka


Przygotowanie :

  1. Ciasto : cukier utrzeć z miękkim masłem, dodać jajka i dżem. Kiedy składniki się połączą dodać mleko i olej. Wymieszać mąkę z kakao i proszkiem i dodawać stopniowo.
  2. Ciasto przelewamy na blachę ( u mnie 25x30) i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Ciasto sporo urośnie pomimo ciężkiej konsystencji.
  3. Polewa czekoladowa : umieścić wszystkie składniki polewy w misce i podgrzewać w tzw. kąpieli wodnej. Kiedy połączą się tworząc jednolitą masę możemy sprawdzić, czy nie dodać jeszcze odrobiny mleka (polewa nie powinna być zbyt gęsta, bo nie rozsmarujemy jej ładnie na cieście).
  4. Gotowe ciasto polać przygotowaną polewą czekoladową.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :