Składniki - ciasto :
220g cukru
100g masła
120g oleju
4 jajka
250g mleka
600g mąki pszennej
23g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 słoiczek dżemu
Składniki - polewa czekoladowa :
23g kakao
85g cukru pudru
60g masła
75g mleka
Przygotowanie :
- Ciasto : cukier utrzeć z miękkim masłem, dodać jajka i dżem. Kiedy składniki się połączą dodać mleko i olej. Wymieszać mąkę z kakao i proszkiem i dodawać stopniowo.
- Ciasto przelewamy na blachę ( u mnie 25x30) i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Ciasto sporo urośnie pomimo ciężkiej konsystencji.
- Polewa czekoladowa : umieścić wszystkie składniki polewy w misce i podgrzewać w tzw. kąpieli wodnej. Kiedy połączą się tworząc jednolitą masę możemy sprawdzić, czy nie dodać jeszcze odrobiny mleka (polewa nie powinna być zbyt gęsta, bo nie rozsmarujemy jej ładnie na cieście).
- Gotowe ciasto polać przygotowaną polewą czekoladową.
0 komentarze :