Składniki :
2 opakowania herbatników/biszkoptów
500g mleka
200g masła
110g cukru
16g cukru wanilinowego
0,5 szklanki kaszy manny
500g truskawek
2 opakowania galaretki truskawkowej
Przygotowanie :
- Galaretki rozpuścić w 750 ml wody, odstawić do ostudzenia.
- Formę o wymiarach dolnych 26 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć herbatnikami, jeden przy drugim.
- W garnku zagotować mleko z cukrami i masłem. Do gorącego dodać szklankę kaszy manny, zagotować. Pogotować około minuty lub dwóch od momentu zagotowania, mieszając, do otrzymania gęstej kaszy. Gorącą kaszę wylać na herbatniki, wyrównać. W jeszcze ciepłą kaszę powciskać truskawki, do połowy ich wielkości. Przestudzić.
- Zalać tężejącą galaretką.
- Uwaga: może się zdarzyć, że truskawki podpłyną do góry, wtedy trzeba je umieścić na miejscu przy pomocą malutkich wykałaczek, które usuniemy po stężeniu galaretki.
- Przechowywać w lodówce. Przed podaniem dowolnie udekorować, np. bitą śmietaną.
0 komentarze :