Składniki :
150 g masła
150 g golden syrupu (można zastąpić płynnym miodem)
150 g melasy
150 g mąki
150 g razowej mąki chlebowej
4 łyżeczki zmielonego imbiru, dałam jedną
1 łyżeczka przypraw korzennych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka, lekko roztrzepane
4 łyżki mleka
W małym garnuszku umieścić masło, golden syrup, i melasę, podgrzać, wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Zdjąć z palnika, przestudzić.
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Stopniowo wlewać naszą zrobioną wcześniej miksturę, wbić jajka, mleko i zmiksować.
Wlać do formy o dolnych wymiarach 17 x 7 cm, lub większej. Piec około 50 - 60 minut (do tzw. suchego patyczka, ja piekłam 15 minut dłużej) w temperaturze 160ºC.
Jeśli zbyt szybko będzie nabierało koloru można przykryć od góry folią aluminiową. Wystudzić.
0 komentarze :