Składniki :
150 g oleju słonecznikowego
220 g cukru
60 g jajka
sok wyciśnięty z 1 cytryny i skórka z niej otarta
600 g jogurtu greckiego
500 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
600 - 700 g dowolnych owoców
Przygotowanie :
- W misce wymieszać olej słonecznikowy, cukier, jajko, sok z i skórkę z cytryny - do połączenia składników.
- Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą i wymieszać. Ciasto powinno wyjść gęste i może wyglądać na lekko zwarzone.
- Blachę o wymiarach 22 x 33 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć owoce, stroną rozciętą ku górze.
- Piec w temp 160ºC przez około 50 - 60 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
0 komentarze :